woensdag 1 mei 2013

Cantor: Joseph Shlisky (Aeolian Vocalion)


Dit pareltje komt ook van de stapel 78t.platen die ik van een erg aardige man uit het oosten van het land gekregen heb. Wederom met veel dank, Gerard!

Joseph Shlisky (1894 - 1955): Geboren in Ostrowce, Polen. Werd op z'n 7e door zijn chazan ontvoerd (hij zei dat hij de jongen meenam naar Londen, maar ging naar Toronto, Canada). Terwijl hij werkte in een fabriek werd hij gehoord door een dame, Lady Eaton, die vervolgens zijn muzikale opleiding aan het conservatorium van Toronto betaalde. Debuut in New York in 1919. Hij is Cantor geweest in diverse synagogen in New York, trad op voor de radio en maakte plaatopnamen. Op het hoogtepunt van zijn roem in 1934 kreeg hij een beroerte en kon niet meer zingen. Hij stierf in 1955.
Lees hier meer over Joseph Shlisky.

Hij heeft niet erg veel platen gemaakt: op Victor Discography is een pagina aan opnamen van hem gewijd, mijn plaat is een akoestische Aeolian Vocalion opname.


Joseph Shlisky

1  Reboni shel oilom    4:12
2  Ashri    4:07
Josef Shlisky, cantor (+ mannenkoor)
78t 30 cm: Aeolian Vocalion K-05030   AM 8618/8621Download mp3

3 opmerkingen:

 1. A operatically trained voice of astonishing quality. Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Poland we have 2 https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrowce & 1 Ostrówce. Where was he born? When emigrated? He is :-( forgotten in his homeland too...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sad there is so little known of him... Thanks for your reaction!

   Verwijderen