zaterdag 11 februari 2012

De Zaandlandsche Molen + Prince's Orchestra (Columbia D 9018)


Tijd voor wat kitsch! 
Op kant 1 horen we het bekende Prince Orchestra, een Amerikaans orkest opgericht door Charles Adams Prince (1869-1937). Prince maakte al in 1891 zijn eerste opnamen als pianist voor de New York Phonograph Company. In 1905 richtte hij the Prince's Band and Orchestra op en maakte voor Columbia opnamen t/m 1922. Populair, klassiek, dansmuziek, marsmuziek - een breed repertoire. Ze hebben erg veel platen opgenomen.
Hier horen we het Prince Orchestra in een soort voorloper van Albert W. Ketelbey (In a monastery garden): Les cloches du Monastère.
Kant 2: Het karakterstuk "De Zaanlandsche Molen" (in het buitenland uitgebracht als "The Dutch mill") is gecomponeerd door ene F. Rebatta, van wie ik geen gegevens kon vinden. Het is onduidelijk welk orkest speelt, het zou best het Prince's Orchestra kunnen zijn maar er staat niets op het label. We horen bekende natuurgeluiden en geluiden die geassocieerd worden met een molen (hoewel ik het geruis van de wieken node mis...). 


1  Les cloches du Monastère    3:18
    Kant 1: Prince's Orchestra
2  De Zaanlandsche molen (F. Rebetta)    3:21
Columbia D 9018  (68489 / 68684)

Download

2 opmerkingen:

  1. Bedankt Satyr. "De Zaanlandsche Molen" met field recordings avant la lettre! Zou dit nu bloedserieus of met een lach zijn gespeeld?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie de orkestspeler al met zeer geconcentreerde en angstige blik naar de dirigent, wachtend op diens teken om vervolgens een welluidend "Koekoek" ten gehore te brengen...

    BeantwoordenVerwijderen