zondag 25 september 2011

Johannes Meinardus Coenen: De slag bij Waterloo (Polydor H 60008)


Johannes Meinardus Coenen (1824-1899): fagottist, componist en dirigent. Studeerde aan de Koninklijke Muziek- en zangschool Den Haag bij J.H. Lübeck, slaagde in 1840. Speelde als fagottist in de hofkapel van de koningen Willem I en Willem II. Toen die kapel in 1941 werd opgeheven, zette hij zijn loopbaan voort als fagotvirtuoos.
1851-1856: verhuisde naar Amsterdam, dirigent van het Grand Théâtre van de gebroeders Van Lier
1856: muziekdirecteur van de Stadsschouwburg. Actief als dirigent, componist en arrangeur. Componeerde in de periode 1851-1865 tal van entr'actes, ouvertures en bijna 50 balletten (w.o. het destijds populaire Juanita, of het bruidsmeisje van Valencia). Hij trouwde met de actrice Christina van Ollefen (1828-1902), telg uit een bekend toneelgeslacht. Ze kregen 4 zonen. 
Na de dood van J.B. van Bree in 1857 kreeg Coenen ook de leiding van de beroemde abonnementsconcerten van de sociëteit Felix Meritis. Ook als fagottist trad hij op in de concerten van deze sociëteit, o.m. met het Amsterdamsch Blaasquintet. 
Hij legde beide directiefuncties neer toen hij in 1865 de opdracht kreeg van de directie van het Paleis voor Volksvlijt een professioneel symfonie-orkest samen te stellen en te leiden. Tot 1895, toen het orkest wegens bezuinigingen werd ontbonden, heeft Coenen dit Paleisorkest tot een van Nederlands toporkesten gemaakt (het Concertgebouworkest en Residentie Orkest bestonden nog niet). Sinds 1869 trad hij ook op als eerste luitenant-kapelmeester van het muziekcorps van de Amsterdamse Schutterij. Na 1895 is Coenen teruggetreden uit het actieve muziekleven, verbitterd en in armoede. Zijn 4 zonen speelden in het Paleisorkest en gingen later naar Londen.


Coenen heeft veel gecomponeerd: 2 symfonieën; concerten voor viool, fluit, klarinet en fagot; cantates (Ada van Holland op Texel, 1863, was de bekendste), romantische opera Bertha en Siegfried, of de Zegepraal der Onschuld, 1882). Helaas is veel van zijn werk verloren gegaan bij de grote brand van 1929, waarbij het Paleis voor Volksvlijt verwoest werd. 
Het is mij onbekend wanneer het spektakelstuk De slag bij Waterloo gecomponeerd is. 
Op deze Polydor-opname horen we het Grammophon Orkest. Op het label staat Dutch Orkest, maar of we echt een Nederlands orkest horen is onbekend. Ik vermoed dat de plaat begin jaren '20 is opgenomen. 

Joh. M. Coenen

Johannes Meinardus Coenen: De slag bij Waterloo    7:54
Grammophon-Orkest
78t 30 cm: Polydor H 60008  H 60008/9   300/1 av

Download mp3

4 opmerkingen:

 1. ''Geef Acht!'' We don't have to be faster than the speed of light to go back in time. We have Satyr! Geweldig, vooral dat vuurwerk. Thanks a lot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. J M Coenen is my great-great-grandfather. This is the first piece of recorded music of his that I have heard. Chris Warren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. That's nice! Perhaps you have soms additional information about J.M. Coenen? Thanks for your reaction!

   Verwijderen
 3. Net deze opname beluisterd op de grammofoon. Met hetzelfde catalogusnummer H 60008, maar dan op het 'Gramophone-Record' label, met 'trade mark' de HMV-grammofoon maar wel zonder het hondje. Waarschijnlijk inderdaad vroeg 20er of eind 10er. Al wel Polyphonwerke genoemd op het copyright zegel (P.W.).

  Dank voor de achtergrond informatie bij de componist!

  BeantwoordenVerwijderen