vrijdag 8 juli 2016

Parlophon-Streich-Orchester: Lehár (Parlophon, 1928)


Potpourri's van operettes waren voor de oorlog erg populair. Ze pasten natuurlijk ook mooi op 1 of 2 plaatkanten, dus het was aantrekkelijk om deze platen uit te brengen. Ze werden goed verkocht.
Tegenwoordig worden operette-potpourri's door velen als waardeloze platen beschouwd - voor zover ik weet wordt dit nauwelijks verzameld. Ik verzamel dit in ieder geval niet, maar je komt dit soort platen vaak tegen als je een partijtje 78t. klassiek op de kop tikt. Omdat dit een mooie Duitse Parlophon is heb ik hem gehouden (ik heb wel een zwak voor de mooie vooroorlogse Duitse Odeon, Parlophon, Tri-Ergon platen). Af en toe vind ik het leuk om iets zeer alledaags (en waarschijnlijk ook niet zeldzaam) te laten horen. 
Vroeger was er een radioprogramma: "Kollage van alledaags en zeldzaam" (van Ted Szanto, het programma bestond tot 1984): zoiets probeer ik ook op mijn blog, maar dan met 78t. opnamen.

In deze post een potpourri van "Die lustige Witwe" van Franz Lehár.
Vreemd dat noch de zangers, noch de dirigent vermeld worden op deze plaat.
Na enig snuffelwerk in de archieven blijkt dat deze potpourri gedirigeerd wordt door de dirigent Walter Sieber. Van hem is bekend dat hij ook componist was van filmmuziek. Tussen 1930 en 1957 heeft hij muziek geschreven voor maar liefst 44 films (w.o. een aantal shorts) volgens de IMDB. Hij is ook de eerste dirigent geweest van het in 1946 opgerichte radio-orkest RIAS Symphonie Orchester in Berlijn. 
De namen van zangers en zangeressen kon ik helaas niet achterhalen. Het klinkt allemaal best levendig, ook de anonieme zangers klinken prima.

Franz Lehár - "Die lustige Witwe": Potpourri    8:16
Parlophon-Streich-Orchester mit Gesang (Soli und Chöre)
Walter Sieber, dirigent
78t 30 cm: Parlophon P.9365-I/II   2-21093/4
Opname Berlijn, 23-11-1928

Download mp3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten