zaterdag 1 december 2012

Elize de Haas: Sinterklaasliedjes (Zonophone, 1924)


Een echt Nederlands en Belgisch feest is van oudsher het Sinterklaasfeest dat in Nederland op de naamdag van de heilige Sint Nicolaas op 5 december en in België op 6 december gevierd wordt. Sint Nicolaas is Nicolaas van Myra, die leefde van ca. 280 to 6 december 342 of 352. Volgens oud gebruik komt Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten om cadeautjes voor de lieve kinderen langs te brengen, liefst via schoorstenen, rijdend met een schimmel over de daken. Stoute kinderen krijgen de roe en worden in een zak meegenomen naar Spanje (in 19e eeuwse prentenboeken wordt dit schrikbeeld van Sinterklaas vaak kleurrijk afgebeeld). De laatste tijd dreigt het Sinterklaasfeest helaas overvleugeld te worden door het kerstfeest in Amerikaanse stijl, daarom is het misschien goed om eens als curiosum een Zonophone 78t.plaat uit begin jaren '20 te laten horen waarin de sopraan Elize de Haas met pianobegeleiding een aantal sinterklaasliedjes ten gehore brengt. 
Over de sopraan Elize de Haas is weinig bekend: ze is overleden op 24 juni 1974 in Bussum. Ze lijkt een beetje Duitse tongval te hebben (aan de l te horen) , maar dat kan ik mis hebben. Op Dutchdivas staat een discografie van haar, met platen op de labels Zonophone en Polydor. 
Het tweede liedje Komt laat ons zingen kennen wij met een andere tekst: O kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vindt.1  Zie ginds komt de stoomboot
2  Komt laat ons zingen
3  Zie de maan schijnt door de boomen
4  Sinterklaas goed heilig man
5  Sint Niklaas kapoentje
Elize de Haas (met piano)
78t 25 cm: Zonophone 3785   X-7-33001/2   Bk1510-1/1511-1
Opname 1924

Download mp3

2 opmerkingen:

  1. Hello, shall I use this formular to send you a message or is there another way to contact you ? I would like to ask you something about places where to find 78s in Holland. Thanks !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dear Ceintsdebakelite, use satrgrn@hotmail.com

      Verwijderen