woensdag 18 januari 2012

Milton Charles, pipe organ (Edison Bell Winner, 1924?)


Milton Charles (ca. 1897-1991): organist voor zwijgende films en bespeler van diverse theaterorgels, in Californië en Chicago, speelde ook regelmatig voor de radio. Vaak zong hij erbij. Op de mooie blog Vitaphone Varieties staat nog een stukje geschreven over Milton Charles (een stukje naar onderen). Daar blijkt uit dat hij o.m. in 1930 voor Leon Schlesinger’s “Spooney Melodies” filmpjes opnam, gecombineerd met animatie en zijn orgelspel (zie afbeelding boven). 
In 1924 maakte hij enkele akoestisch opgenomen platen voor Columbia op "pipe organ", opgenomen in Tivoli in Chicago. Dit zijn opnamen die in Engeland verschenen op het label Edison Bell Winner, want volgens mij zijn deze nummers inderdaad akoestisch opgenomen. Hoewel: uit deze discussie blijkt weer dat Orlando Marsh in datzelfde Tivoli theater al in 1924(!)  elektrische opnamen, dus met een microfoon, maakte van dit plaatje met Milton Charles! Op de foto hieronder zien we overigens niet de organist Milton Charles, maar zijn voorganger, Jesse Crawford. Rechts op de achtergrond is Orlando Marsh bij zijn opname-apparatuur. Dus: waarschijnlijk luisteren we hier naar een wel heel vroege elektrische opname!


1  Deep in my heart ("The student prince", Romberg)    3:04
2  The prisoner's song (Guy Massey)    2:52
Milton Charles, pipe organ Tivoli Theatre, Chicago
78t 25 cm: Edison Bell Winner 4386  9898/9   279/80


Download mp3

4 opmerkingen:

 1. Thanks Satyr, specialist in all styles. It's always a pleasant surprise!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear rRr, thanks for your continuing support! I must say you have a real dynamite blog yourself, with many treasures! Everybody, look at http://runrhythmrun.blogspot.com/!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. link bad http://satyr78curiosa.blogspot.com/2012/01/milton-charles-pipe-organ-edison-bell.html

  rapair link thank you

  BeantwoordenVerwijderen