dinsdag 10 januari 2012

Erroll Garner: Jazz Selection JS 576


Eén van mijn favorieten van de  Jazz is de pianist Erroll Garner (Pittsburg, 15.06.1923 - Los Angeles, 02.01.1977). Lees over hem op de onvolprezen Wikipedia
Hij heeft zichzelf leren pianospelen, kon geen noten lezen. Werd als componist vooral bekend vanwege zijn compositie Misty, wat een Jazz Standard is geworden. Hij heeft meer dan 200 composities op zijn naam staan. 
Garner begon vaak met een geïmproviseerde introductie, waarna het nummer echt begon (soms tot wanhoop van zijn medespelers, i.v.m. het op tijd invallen). Een ander kenmerk van hem was de vertraging van de rechterhand, waardoor een slepend, swingend effect bereikt werd. 
Erroll Garner heeft een enorm aantal platen opgenomen. Zijn bekendste plaat is een live registratie: Concert by the sea" uit 1955 - helaas slecht opgenomen, maar Erroll is geweldig op dreef op deze plaat (mijn favoriet: Teach me tonight, maar dit geheel terzijde). Hij was erg klein, gebruikte telefoonboeken om zijn pianokruk te verhogen. Hij stierf aan een hartstilstand op 2 januari 1977.


Op Youtube staan veel filmpjes waarop we Erroll Garner kunnen zien spelen, w.o. een fragment van een concert uit 1964 van 35 minuten! We zien hem daar ook pittig stride piano spelen (à la James P. Johnson, Fats Waller). Ook gromt hij regelmatig hoorbaar mee met de muziek, maar allez: er zijn zelfs klassieke musici die dat combineerden met Bach... 


1  Tenderly (Gross-Lawrence)    2:59
2  Someone to watch over me (Ira & George Gershwin)    3:12
Erroll Garner, piano; Red Callender, bas; Jackie Mills, drums; 
Irving Ashby, gitaar
78t 25 cm: Jazz Selection J.S. 576  MRH 1133/4

Download flac
Download mp3

1 opmerking:

  1. Thanks Satyr. It took some time to appreciate this kind of jazz music but if you see his 35 minutes performance at you tube... a master of the piano indeed!

    BeantwoordenVerwijderen