zondag 12 juni 2011

Nigeria: Sammy Akpabot (Philips)


Een opname van Sammy Akpabot and his All Stars, met twee Highlife songs, gezongen in Yoruba.

Samuel Ekpe Akpabot (1932-2000): Nigeriaans klassiek componist en bandleider, studeerde Europese muziek in Lagos op het King's College. In de Christ Church Cathedral in Lagos werd hij lid van het koor en kwam zo in aanraking met de grote koorwerken als Elija van Mendelssohn en The Messiah van Händel. In 1949 verliet hij het koor, vormde z'n eigen band (The Akpabot Players)  en speelde ondertussen ook in de St. Saviour's Church als organist. 
In 1954 kreeg hij een beurs die hem in staat stelde om in Engeland orgel en trompet te studeren bij The Royal College of Music. Vervolgens studeerde hij bij Trinity College. In 1959 keerde Akpabot terug in Nigeria, werkte van 1959-1962 bij de Nigerian Broadcasting Corporation en werkte daarna bij de muziekfaculteit van de universiteit van Nigeria, Nsukka. Hij heeft etnomusicologiestudies verricht in Amerika, haalde daar zijn Masters en Ph.D. in musicologie. In de jaren '90 keerde Akpabot terug naar Nigeria om les te geven aan de universiteit van Uyo. Hij stierf in 2000 op 67-jarige leeftijd.

Akpabot heeft boeken geschreven over Afrikaanse muziek: Foundation of Nigerian Traditional Music  en form, function and style in African music (1998). 
Hij componeerde o.a. Scenes from Nigeria (1962), Three Nigerian dances (1962), Ofala (1963), Cynthia's lament (1965), Nigeria in conflict (1973), en te Deum Laudamus (1975).

Op dit plaatje horen we twee swingende Highlife-songs, door hemzelf gecomponeerd en gezongen in Yoruba. In z'n band zijn geen West-Afrikaanse instrumenten te horen: wel o.a. piano, marimba (mooie solo's!), koperblazers en conga's. 

1  Ome Jeje (Sammy Akpabot)
2  Onidodo (Sammy Akpabot)
Sammy Akpabot and his All Stars
78t 25 cm: Philips West African Records P 179  (P 82179.1/2)

Download mp3

4 opmerkingen:

 1. Ik zou graag met u contact willen komen:
  www.ziya.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geachte heer Satyr,

  Hier keek ik vooral naar uit maar het lukt maar niet om Sammy Akpabot te downloaden. Mediafire geeft iedere keer 'error downloading file' aan. Heeft u dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 't nagekeken en idd, error. Ik heb opnieuw ge-upload, bij mij doet-ie 't nu. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hartelijk dank, and for everybody who can't read Dutch: this is a great blog!

  BeantwoordenVerwijderen